Device-urile de tipul telefonului mobil, tabletă sau laptop au acaparat viața copiilor noștri, mai ales de când a început pandemia. Otilia Mantelers, psiholog și specialist în parenting, ne-a explicat într-una din emisiunile Ce se întâmplă doctore Live cum am putea să ne eliberăm copiii de aceste device-uri.
Otilia Mantelers spune că sunt două direcții înspre care ar trebui să se îndrepte părinții. Una ar fi ca părintele să aibă o anumită forță interioară și să le ia copiilor device-urile atunci când pleacă la birou. Fapt ce va provoca destule turbulențe în casă, iar copiii se vor plictisi într-o primă fază. O altă direcție ar fi să accepte că vor fi momente lungi când copiii se vor uita pe telefon sau tabletă, mărturisind că ea face parte din această a doua categorie de părinți. Pentru că mulți părinți nu pot avea atâta forță interioară interioară.
Deși Otilia Mantelers spune că au fost momente în care a recomandat unor părinți metode drastice precum să ia telefoanele copiilor, a remarcat că acest lucru a dus la rigiditate și în acea familie, și în relație, dar și în interiorul familiei. De aceea, abordarea ar trebui să fie mai relaxată, cu niște reguli de folosire a device-urilor și cu timp de calitate împreună cu copiii, dar și activități în care să se descopere ei înșiși.
Otilia Mantelers militează pentru activitățile din natură, jocuri cu alți copii, dar și activități cu părinții afară. De la activități simple precum observarea copacilor, a florilor, la excursii pe munte sau plimbări cu bicicletele. Evident, este extrem de important și modelul pe care îl oferim, noi, ca părinți, copiilor. Pentru că degeaba le explicăm copiilor că nu le face bine să stea în fața telefonului, că este nociv pentru vedere sau pentru dezvoltarea creierului, dacă noi facem fix același lucru.