E bine sau nu să lăsăm copiii la bunici perioade îndelungate?

Este destul de uzual să lăsăm copiii la bunici, însă cât de mult timp e bine să-i lăsăm? Aflăm imediat ce părere are Otilia Mantelers, psiholog!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Se întâmplă adesea să lăsăm copiii la bunici, pe perioade destul de îndelungate. Otilia Mantelers, psiholog și specialist în parenting, ne spune dacă acest lucru le este benefic sau nu, în cadrul unei emisiuni Ce se întâmplă doctore Live.

În ceea ce privește copiii mai mari, cu o vârstă de peste 7, 8 ani, ne așteptăm ca ei să înțeleagă că părinții au treabă, au joburi, au lucruri de rezolvat și nu își pot lua concediu o vacanță întreagă pentru a o petrece cu copiii. Și dacă le explicăm că îi lăsăm la bunici, micuții pot înțelege motivul separării.

Însă, din perspectiva teoriei atașamentului, separarea la vârste timpurii – până în trei ani – poate să le creeze suferină. Iar Otilia Mantelers ne-a explicat cum percep copiii atât de mici dacă îi lăsăm la bunici toată vacanța. Psihologul explică faptul că bunicii îi pot ajuta pe părinți la creșterea copiilor, doar să nu fie ei figura de atașament principală.

În situațiile în care nu avem alternativă și lăsăm copiii mai mici de 3 ani la bunici pe o perioadă mai lungă, pentru ei nu e plăcut, pentru că la acea vârstă au nevoie de mama și de tata, au nevoie de contact fizic cu părinții, mai ales cu mama. Mama e persoana de referință, ea e cea de care are copilul nevoie să îl culce, să îl ia în brațe, să îl aline. O săptămână, două nu este o problemă, însă mai mult de atât poate fi o problemă.

Când vine vorba de copiii mai mari, pe aceștia putem să îi lăsăm la bunici și perioade mai lungi, e în regulă să petreacă, de exemplu, dacă și ei vor, toată vacanța de vară la bunici. Important este să avem și acordul lor sau să își manifeste și ei dorința, nu să fie duși la bunici împotriva voinței lor.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Otilia Mantelers - Psiholog
OTILIA MANTELERS este instructor de parenting, blogger cu vechime și mare iubitoare de cărți. A avut norocul să studieze puterea terapeutică a jocului cu Lawrence J. Cohen, reputat doctor în psihologie, creatorul Playful Parenting și cel mai apreciat specialist în domeniu din lume; așa a ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psiholog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult