Știi pe cineva care se confruntă cu o dependență? Poate fi de nicotină, zahăr, de shopping sau de o altă persoană. Știai că are legătură cu experiențele din copilărie? Colega noastră Bianca Poptean, consilier de dezvoltare personală, ne-a vorbit despre cum apare dependența.
Studiile spun că dependențele apar la adulții care au fost expuși la traume, neglijare sau lipsiți de afecțiune la o vârstă fragedă. Parctic, aceia care au avut părinți indisponibili emoțional, care nu au avut grijă de ei, au dezvoltat un mecanism de supraviețuire de a se „ajuta” cu ceva din exterior. Lipsa de afecțiune le-a afectat încrederea în propria persoană și stima de sine.
Edward Khantzian, profesor de psihiatrie la Harvard Medical School, a lansat o teorie în care a spus că dependența nu este o căutare a plăcerii, ci una a confortului și a contactului uman care a lipsit în copilărie.
Așadar, nicotina, zahărul sau shoppingul ameliorează, de fapt, o suferință psihică și compensează sentimentul de singurătate pe care îl simțim în anumite momente.
Persoanele care devin dependente de substanțe sunt acei copii ce nu au avut parte deloc de iubirea mamei sau a tatălui, adică au avut părinți indisponibili emoțional, fie pentru că s-au afundat în muncă, fie pentru că nu știau nici ei, la rândul lor, să ofere afecțiune. Pentru că, de fapt, nu o primiseră nici ei.
Prin urmare, persoanele care dezvoltă un grad de dependență nu își pot regla singuri emoțiile, au o stimă de sine și nu știu să gestioneze relațiile. Adicția apare atunci când trecem printr-o experiență grea căreia nu credem că suntem în stare să-i facem față de unii singuri. Și avem nevoie de un ajutor care să ne facă să ne simțim mai puternici.
Dacă ai pe cineva în jurul tău care abuzează de zahăr, substanțe sau shopping, să știi că are nevoie de ajutorul tău. Aceste persoane nu pot ieși singuri din acest cerc vicios al adicției. Fii alături de acea persoană, ajut-o să socializeze, îndrum-o către un specialist în sănătate mintală și către grupuri de sprijin. Astfel, va reuși să se desprindă de acea adicție care e cauzată de o suferință profundă ce a debutat în copilărie.