Pilulele orale contraceptive sau anticoncepționalele reprezintă una dintre cele mai folosite metode pentru a împiedica instalarea unei sarcini nedorite. O categorie importantă de contaceptive o reprezintă pilulele combinate. Acestea se numesc așa datorită compoziției lor care este o combinației de hormoni estrogeni și progesteron. Acțiunea pilulei contraceptive combinate împiedică de fapt eliberarea ovulului din ovar și are o eficicacitate de 99 la sută. De obicei, pilulele combinate se iau 21 de zile, apoi se face o pauză de 7 zile când are loc sângerarea menstruală.
Pilulele combinate trebuie luate aproximativ la aceeași oră din zi pentru a împiedica o sarcină nedorită. Ele pot interfera cu anumite medicamente, de aceea, administrarea trebuie discutată cu medicul ginecolog. Pilulele combinate pot avea și efecte adverse, dar acestea se estompează în timp. Printre efecte, se pot număra durerea de cap, starea de vomă și sensibilitate mamară. Până la această oră, nu există dovezi că pilula combinată ar provoca îngrășare. În plus, nu este dovedită nici asocierea administrării pe termen lung a pilulei cu infertilitatea.
„Este doar un mit. Nu există o relație directă între infertilitate și administrarea pe perioade lungi de timp a pilulei contraceptive. Dozele extrem de bine calculate ale pilulei vor lăsa ovarul să funcționeze normal imediat ce vom opri administrarea pilulei.
Dacă ovarul este sănătos și își reia imediat funcția, nu avem de ce să discutăm despre infertilitate. E un mit” spune dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie, Șef Secție Obstetrică la Spitalul Clinic SANADOR.