“Dacă avem foarte puține ovocite, trebuie să înțelegem că un AMH mic sau o rezervă ovariană scăzut nu împiedică neapărat apariția unei sarcini, dacă toate celelalte lucruri sunt în ordine.
În fiecare ciclu, încep și cresc mai mulți foliculi, în mod natural. Dintre aceștia se selectează unul care eliberează ovulul la ovulație și restul se pierd.
Practic, nouă ce ne arată AMH-ul sau rezerva ovariană scăzută? Ne arată faptul că, în ciclul respectiv, cresc mai puțini foliculi. Adică la o procedură de fertilizare in vitro, vom avea riscul de a obține mai puține ovule. Dar pe cale naturală, nu ne interesează foarte mult deoarece tot un ovul se va produce și va ajunge la maturitate, chiar dacă este selectat din 2,3 foliculi și nu din 20, cât ar fi normal.
În ultima vreme, s-a observat o asociere și cu calitatea ovulelor. Adică femeile care intră la menopauză precoce se pare că au și o calitate mai slabă a ovulelor. Și atunci șansa de sarcină este un pic mai mică decât la o femei de aceeași vârstă, dar cu rezervă ovariană normală.
Dar există șansa să se obțină sarcina natural, chiar dacă femeia respectivă are o rezervă ovariană scăzută. Dacă ovulele sunt absente, atunci nu mai există altă posibiliatate decât apelerea la ovocite donate, ceea se poate face și acum în România” ne-a declarat dr. Dorina Codreanu, medic primar obstetrică-ginecologie, expert în fertilizare in vitro.
Dr. Dorina Codreanu este un medic cu experiență în domeniul ginecologiei, dar și al fertilizării in vitro: este lector și membru al comisiei de examinare pentru formarea specialiștilor în infertilitate și reproducere umană asistată în cadrul programului de pregătire postuniversitară a medicilor specialiști; membru fondator al Societății Române de Medicină Reproductivă; membru activ al Societății Europene de Reproducere Umană şi Embriologie; membru al Societății Americane de Medicină Reproductivă și autor al Ghidului Clinic „Nașterea prematură”.