Valorile AMH, adică hormonul anti-mullerian care ne arată cum stăm cu rezerva ovariană și dacă mai putem face copii, scad odată cu înaintarea în vârstă. Dar asta nu înseamnă că dacă ai ajuns la 40 de ani sau ai depășit această vârstă nu mai poți rămâne însărcinată.
„Chiar și cu o rezervă ovariană redusă, deci nu ești la premenopauză sau menopauză, poți să obții o sarcină la peste 40 de ani. Dacă încerci de mai mult timp să rămâi gravidă și nu reușești pe cale naturală, trebuie găsită cauza infertilității. Având un diagnostic, putem găsi tratamentul corespunzător.
Atât timp cât ovarele produc ovule, uterul este sănătos și nu există alte probleme, chiar dacă nivelul AMH este scăzut, se poate obține sarcina”, explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.
Am avut cazuri în care femeia a rămas gravidă la 45 de ani cu ovocite proprii. Important este să te adresezi unui medic specializat în probleme de fertilitate dacă ai încercat deja 6 luni să rămâi însărcinată și nu ai obținut sarcina pe cale naturală.
Testul AMH arată rezerva de ovule a unei femei sau, cu alte cuvinte, vârsta reproductivă a ovarelor, care nu este mereu corespunzătoare vârstei cronologice. Analiza se efectuează din sânge și determină nivelul de hormon anti-mullerian. Acest hormon este secretat de către foliculii ovarieni care conţin celule reproductive. De aceea, testul este recomandat pentru a evalua rezerva ovariană de celule reproductive (ovule) la femei.