Cancerul de colon este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancere diagnosticate la ora actuală: conform cifrelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, este al treilea tip de cancer ca frecvenţă în rândul bărbaţilor şi al doilea ca frecvenţă în rândul femeilor. În 2018, s-au înregistrat 1, 8 milioane de îmbolnăviri la nivel global.
Printre factorii de risc ai cancerului colorectal, se numără obezitatea, sedentarismul, excesul de carne roşie, fumatul, excesul de alcool, înaintarea în vârstă, prezenţa polipilor colonici, moştenirea genetică şi anumite sindroame care pot favoriza formarea unor tumori maligne.
La fel ca în multe tipuri de cancer, depistarea în fază cât mai incipientă face ca tratamentul să aibă rate de succes crescute. Astfel, orice simptom precum durerea abdominală, slăbirea inexplicabilă sau prezenţa sângelui în materiile fecale trebuie să pună pe gânduri orice persoană care se confruntă cu acestea şi să o trimită la medic. Am stat de vorbă cu prof. dr. Cătălin Copăescu despre cancerul colorectal şi opţiunile pacienţilor în perioada pandemiei de coronavirus.