Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan: fă acest lucru ca să ai parte numai de lucruri bune!

Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan, neurolog și psihiatru, ne-a explicat într-un interviu video cum influențează practicile spirituale sănătatea creierului.

Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan vorbește în primul rând despre spiritualitate ca despre cultivarea acelor valori etice care ne fac bine tuturor.

„Aș pleca de la ceea ce am descris în 2008, codul etic al creierului. Plecând de la ideea că gândurile, în funcție de conținutul lor semantic, pozitiv sau negativ, sunt prelucrate diferit, am înțeles că creierul nu poate face el în sine această selecție etică, de ordin moral. Însă conștiința o face. Așa că dacă noi apărem în acest univers, aceasta înseamnă că universul vorbește prin creierul nostru. Aceasta înseamnă că creierul respectă un cod etic. De aici și ideea unei noi spiritualități, adică modalitatea de a gândi.

Ce înseamnă spiritualitatea?

Ce înseamnă spiritualitate în definiția mea? Înseamnă să cultivi acele valori etice sau morale care sunt favorabile sănătății proprii, armoniei sociale, mai ales întro societate foarte diversă. Diversitatea este biologică, psihologică și religioasă. Valori etice sunt valorile binelui.

Eu prin religie văd o valoare etică. Filosofiile se bazează pe aceasta: de exemplu, Platon vorbea de frumos și adevăr, Kant vorbea de legea morală. Filosofiile au în comun valorile etice și morale, pe care le-au cultivat.

Care sunt aceste valori? Să fii generos cu ceilalți, să îi accepți, să accepți această diferențiere de toate ordinele, să îți ajuți semenii, să fii bun cu lumea!

Ce înseamnă să facem bine?

Neale Donald Walsh, care a scris cărți traduse în 40 de limbi, vorbea exact despre aceleași lucruri. El spunea: fă bine celorlalți! Te întâlnești cu un om pe stradă? Fă-i un compliment, îi vei schimba toată ziua. Și mai spunea că dacă noi facem un efort maxim să nu facem nimic rău, să nu vorbim rău, să nu stigmatizăm, să nu ironizăm, să nu calomniem, să facem numai bine o perioadă, totul în noi s-ar schimba și binele ar fi în primul rând al nostru” spune în interviul video prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan.

Mai multe informații despre corelația dintre cultivarea binelui și sănătatea generală puteți afla din materialul video realizat cu prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Prof. Dr. Dumitru Constantin Dulcan - Medic neurologi si psihiatru
Dr. Dumitru Constantin Dulcan este medic neurolog și psihiatru, autor de literatură filozofică și metafizică. Este cunoscut în special pentru lucrarea "Inteligența materiei", publicată în România sub o formă cenzurată în perioada comunistă, dar republicată integral și cu adăugiri ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic neurologi si psihiatru
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult