Despre creier și neuroplasticitate se discută extrem de mult în ultima vreme. Atunci când vorbim despre neuroplasticitate, vorbim de fapt despre capacitatea noastră de a ne modela creierul și de a rescrie circuitele neuronale la vârstă adultă. Aceste aspecte sunt extrem de importante pentru vindecarea anumitor probleme de ordin psihologic, pentru evoluție, dar și pentru longevitate.
Mult timp, s-a considerat că această modelare a creierului se poate face doar în primii ani de viață. Însă studiile actuale arată că e posibil să ne reconfigurăm creierul și să construim circuite noi. Acest lucru este posibil datorită învățării și practicării anumitor obiceiuri. De altfel, se știe că și mediul și stresul pot contribui la modelarea creierului. Pentru a dezbate cele mai importante aspecte legate de neuroplasticitate, l-am invitat în studioul CSID.RO pe prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan, medic primar neurolog și reputat psihiatru.
„Există două aspecte: neuroplasticitate și neurogeneză. Neurogeneza înseamnă apariția de noi neuroni, lucru care până în 1992, era considerat exclus. Exista ideea că pierdem neuroni ca urmare a stresului sau din alte motive. În 1992, s-a observat că și la om pot apărea neuroni noi. Acești neuroni apar mai ales la nivelul hipocampului, dar și în alte structuri. Acest lucru nu se întămplă și la nivelul trunchiului cerebral, unde sunt centrii cardiorespiratori, pentru că am muri până ar apărea celule noi. Neuroplasticitatea nu vizează înlocuirea de neuroni, ci elementele componente ale neuronului precum dendrite și axoni.
Atât neurogeneza cât și neuroplasticitatea sunt procese fundamentale, care au loc la nivelul creierului și ne permit nouă lucruri extraordinare. Creierul este cea mai complicată structură din Univers și este în același timp, cel mai mobil organ. Creierul se modelează în funcție de ceea ce gândim, ceea ce este extrem de important” spune prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan.
Mai multe informații despre creier și neuroplasticitate puteți afla din interviul video realizat cu reputatul medic Dumitru Constantin Dulcan, autorul cărții „Inteligența materiei”.