În cadrul interviului video, prof. dr. Gabriela Roman a explicat pe larg misiunea Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în managementul diabetului zaharat de tip 2 în România.
„Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a luat ființă în martie 2001 și a fost rodul unor dorințe de-ale noastre, ale medicilor diabetologi și nu numai. Este o alianță a societăților științifice din domeniul nostru, un domeniu extrem de larg și de complex al specialității de diabet, nutriție și boli metabolice. Dar ce o face deosebită este extinderea componentei științifice la asociațiile persoanelor cu diabet, la cea a educatorilor în diabet. Și trebuie să recunosc cu mândrie că este una dintre puținele asociații de acest gen din Europa și chiar din lume” ne-a declarat prof. dr. Gabriela Roman, Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
De asemenea, un punct important al discuției cu prof. dr. Gabriela Roman s-a referit la riscul de insuficiență cardiacă pe care îl au pacienții cu diabet zaharat de tip 2. „Riscul cardiovascular este foarte mare la pacienții cu diabet, dar poate fi prevenit. În primul rând, persoanele cu diabet trebuie să fie conștiente de acest risc. Si trebuie să fie conștiente că pot reduce acest risc, împreună cu medicii curanți. Am descoperit în ultimii ani că această complicație a diabetului, insuficiența cardiacă, este foarte frecventă. Aceasta este mai frecventă decât la persoanele fără diabet. Insuficiența cardiacă poate fi sesizată din timp. Astfel, este nevoie de un screening și o evaluare anuală cardiologică. Insuficiența cardiacă poate fi prevenită, iar dacă apare, poate fi tratată” spune prof. dr. Gabriela Roman.
Mai multe informații despre prevenția complicațiilor în diabet puteți afla din interviul video realizat cu prof. dr. Gabriela Roman, Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.