Diagnosticul „parodontoză” este pus frecvent în cabinetele dentare. Parodontoza sau boala parodontală este o afecțiune care trebuie privită de pacienți cu maximă atenție pentru că poate duce în timp la pierderea dinților.
În parodontoză, sunt afectate atât țesuturile care susțin dinții, dar și osul. Parodontoza apare pe fondul unor infecții de la nivelul cavității bucale cauzate de acumularea plăcii bacteriene. În lipsa igienei corespunzătoare și a vizitelor la cabinetul dentar, placa bacteriană duce la formarea tartrului. Neîndepărtat în cabinetele dentare, tartrul este factor de risc pentru parodontoză.
Alți factori de risc pot fi fumatul, moștenirea genetică și alimentația dezechilibrată. În momentul în care parodontoza amenință integritatea dinților, unele persoane pot fi tentate să recurgă la extracții și apoi la implanturile rapide.
Prof. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolară, atrage atenția asupra indicației în ceea ce privește tehnica „fast&fix”, adică montarea implanturilor rapide: „Din punctul meu de vedere, dacă avem dinți cu parodontoză, primul lucru este să ne gândim cum putem să-i păstrăm. Aceasta mai ales dacă pacientul este tânăr. Dacă după 6-8 luni de tratament, reușim să păstrăm măcar jumătate din dinții pe care inițial ne gândeam să-i scoatem, este un avantaj. Acești dinți pot să mai rămână și 10 ani pe poziție și putem pune implanturi intercalat.”
Toate informațiile despre implanturile rapide la pacienții tineri cu boală parodontală le oferă pe larg în interviul prof. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolară.
Prof. dr. Horia Barbu își desfăşoară activitatea în cadrul Clinicii de reabilitare orală „Prof. Dr. Barbu” din Bucureşti, în domeniul chirurgiei implantare. Medicul Horia Barbu este specializat în augmentări osoase, sinus-lift, reabilitări orale complexe şi cazuri cu grad înalt de dificultate.