Sportul de performanță poate pune probleme aparatului cardiovascular, mai ales dacă există anumite malformații. De aceea e foarte important să se diagnosticheze din timp anumite probleme ale inimii la sportivii de performanță. Prof. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, ne-a vorbit la una dintre emisiunile CSID.RO Live despre sportul de performanță și afecțiunile inimii.
Tocmai pentru că au parte de o activitate cardiovasculară intensă, sportivii de performanță ar trebui să facă anumite analize mai amănunțite ale aparatului cardiovascular. Aceasta pentru a evita situațiile critice prin care pot trece din cauza epuizării fizice cu care se confruntă în competițiile sportive sau în teren.
„Există unele malformații cardiace care sunt subdiagnosticate la noi”, a spus în emisiune prof. dr. Victor Costache, medic chirurg. Sunt aproximativ 1000 de copii care se pierd în fiecare an din cauza lipsei diagnosticului bolii cardiovasculare, a anumitor malformații cardiace. Aceste probleme de sănătate legate de aparatul cardiovascular ar putea fi diagnosticate ușor printr-o simplă ecografie cardiacă.
„Tocmai de aceea este atât de important ca toți copiii care activează în sportul de performanță, să aibă parte de un consult cardiologic complex însoțit de o ecografie cardiacă”, recomandă medicul chirurg Victor Costache. Astfel, se pot evita acele accidente în care sportivii leșină sau își pierd cunoștința în teren sau la anumite competiții sportive. Mai mult, prin depistarea precoce a acestor malformații cardiace, se pot evita și acele evenimente dramatice ce se pot întâmpla pe teren, precum decesul sportivilor.
„Malformațiile cardiovasculare, atunci când sunt diagnosticate, tratate și operate la timp, sunt perfect reversibile”, spune prof. dr. Victor Costache. Ceea ce înseamnă că acești copii la care se depistează aceste malformații se vindecă în urma intervenției chirurgicale făcute pe cord. Mai mult decât atât, „își pot relua, ulterior, activitatea”, spune medicul chirurg.