În cea de-a treia parte a interviului amplu pe care ni l-a acordat, prof. univ. dr. Alexandru Vladimir Ciurea trece în revistă cei mai importanți dușmani ai creierului.
„În cazul demenței, este vorba despre o afectare a creierului. Pentru că funcția creează organul, orice creier care nu funcționează se deteriorează. Iar dacă în această situație, de exemplu, dacă îl „uitați” pe bunicul în fața televizorului, îl scoateți din societate. Deci creierul trebuie folosit.
Iar pentru persoanele în vârstă, se recomandă socializarea. Pentru a menține sănătatea cerebrală, trebuie evitate substanțele toxice pentru creier. Tutunul, de exemplu, strânge vasele de sânge și produce ischemie cerebrală. Iar de aici la accidentul cerebral e doar un mic pas.
De asemenea, trebuie tratată hipertensiunea arterială. Tensiunea crește odată cu vârsta și mai ales cu supărările. Și consumul de alcool afectează creierul. Puțin vin, seara, desface vasele, te simți mai optimist, vezi lucrurile mai bine. Dar alcool zilnic, în cantitate mare, duce la disfuncție cerebrală și la ratatinarea creierului.
Ficatul nu poate procesa cantitățile mari de alcool care intră în organism. Băuturile tari sunt ca un cuțit în ficat. Și deprivarea de somn este o problemă. Lăsați organismul să doarmă, stați în aer liber, evitați poluarea, beți cel puțin doi litri de apă, beți ceaiuri și adoptați un regim de viață cât mai corect, nu haotic. Nu mergeți pe principiul „lasă că merge” că nu merge. Și un a,rc se rupe dacă tot tragem de el.
Prin aceste măsuri, păstrăm această bijuterie funcțională care este creierului. Să nu uităm că trebuie să îi dăm să mănânce ceea ce îi place. Creierului îi plac semințele, nucile, fructele, usturoiul, pătrunjelul, carnea de curcan, peștele gras cu acizi grași nesaturați omega 3. În toate aceste alimente, se găsesc precursorii neurotransmițătorilor, substanțe care ajută transmiterea informației între celulele creierului.
Dozele mari de pâine, slană nu fac bine creierului, îl îmbătrânesc. Zahărul este un al dușman al creierului. Dozele mici de zaharuri sunt bune, precum cele din miere, fructe. Dulciurile concentrate fac rău creierului” spune prof. univ. dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, medic primar neurochirurgie, doctor în științe medicale, director științific Spitalul Clinic SANADOR și membru de onoare al Academiei Române.