Când vorbim despre protecția pielii împotriva soarelui și insectelor trebuie să avem în vedere creme și loțiuni cu eficacitate maximă. La ora actuală, produsele cosmetice ne pot feri de neplăcerile provocate de soare, dar și de pișcăturile de insecte. În plus, nu trebuie să uităm că și anumite produse de machiaj precum fondul de ten, pudra și cremele BB sau CC conțin factor de protecția solară.
Cât privește protecția solară, se știe deja că aceasta trebuie folosită tot timpul anului. Motivele sunt multiple. În primul rând, expunerea la soare fără factor de protecție îmbătrânește piele prematur. Apoi, vorbim despre un risc crescut de cancer la persoanele care au suferit arsuri solare în copilărie. Însă riscul de cancer se menține și dacă ne expunem necontrolat la maturitate. Un alt motiv pentru care expunerea la soare trebuie făcută cu măsură, în afara intervalului 10-16, este că soarele poate scădea imunitatea.
Astfel, cremele cu SPF trebuie aplicate tot timpul anului, inclusiv pe zone neglijate precum gâtul, decolteul, mâinile și urechile. Nu trebuie omise nici situații precum expunerea prin parbriz a șoferilor sau a copiilor când se joacă afară.
Cât despre pișcăturile de insecte, să nu uităm că acestea se pot adăuga problemelor provocate de soare. În ultimii ani, se tot vorbește de infecțiile provocate de căpușe, dar și virusuri periculoase transmise de țânțari, precum West Nile.
Mai multe informații despre protecția pielii împotriva soarelui și insectelor puteți afla din intervenția în CSID.RO Live a medicul dermatolog Oana Ionescu-Bozdog!