Hepatita virala este o afecţiune provocată de virusurile A, B, C, D şi E, care distrug celulele hepatice şi duc degradarea funcţiilor ficatului. Hepatita este o boala infecţioasa cu un procent foarte ridicat de transmitere. Studiile au arătat ca virusul hepatic tip B are un procent de infectivitate de 33 %, virusul hepatic tip C un procent de infectivitate de 3 %. Pentru comparaţie, virusul imunodeficienţei umane (HIV) are un procent de infectivitate de 0,3 %. Concluzia : hepatita B este de 100 de ori mai infectanta decât HIV.
Virusul hepatitic A se găseşte în materiile fecale ale persoanelor infectate. Se transmite atunci când o persoană ajunge în contact cu alimente, apa contaminate cu fecalele altei persoane (transmitere fecal-orala), de obicei în condiţii de igiena inadecvată. Persoanele infectate pot să transmită infecţia la aprox. 7 zile de la expunere, chiar daca boala este asimptomatică.
Spre deosebire de hepatita B si C, hepatita A nu determina boala cronică. Deşi ficatul devine inflamat şi umflat, se vindecă complet, fără a fi afectat pe termen lung. Odată ce o persoana a fost infectata cu hepatita A, dezvolta imunitate pe termen lung si nu mai poate contracta boala a doua oara.
Virusul hepatic B se transmite prin sânge şi produse de sânge : transfuzii de sânge, droguri administrate intravenos, hemodializă, intervenţii chirurgicale şi stomatologice, manichiură şi pedichiură; de asemenea se transmite perinatal de la mama la copil şi prin contact sexual neprotejat.
În acest moment există în lume aproximativ 250 milioane de purtători cronici de virus B, cu toate că vaccinul împotriva virusului hepatic B există din anii 80.
Tratamentul controlează adesea doar infecţia virală fără a reuşi eradicarea virusului. În ultimii ani nu s-au înregistrat progrese semnificative în tratamentul pacienţilor cu infecţie cronică cu virus B care aşteaptă o soluţie definitivă.
Virusul hepatitei C se transmite în special prin contact direct cu sângele unei persoane infectate. Cele mai frecvente căi de transmitere sunt:
Tratamentul hepatitei presupune şi un regim alimentar specific, cu alimente de bună calitate. Consum moderat de carne de pui, curcan sau vită, lactate degresate, legume verzi.
Mai multe amănunte în materialul video.