Pandemia de coronavirus a bulversat vieţile tuturor. Anxietatea, incertitudinea şi schimbarea însoţesc această perioadă, iar unele persoane se confruntă cu stări de teamă şi panică.
Se ştie că situaţiile cu potenţial periculos, orin stresul produs, activează mecanismele de supravieţuire. Însă pe termen lung, stresul cronic poate afecta pe imunitatea. Şi agresivitatea afectează imunitatea şi capacitatea de recuperare a organismului.
La unele persoane cu tulburări psihice, anxietatea şi depresia se pot accentua. Însă există şi pacienţi care se mobilizează mai uşor şi depăşesc criza. Încrederea şi flexibilitatea sunt importante în această perioadă, pentru că psihicul uman se remodelează cu fiecare experienţă.
Despre toate acestea, am discutat pe larg într-un interviu video cu Diana Vasile, psihoterapeut şi preşedinte al Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei.
Psihoterapeutul Diana Vasile are câteva recomandări şi pentru părinţii care se confruntă cu situaţii stresante în timpul pandemiei. Aceştia trebuie să recurgă o bună organizare a activităţilor la domiciliu. Spaţiul din casă trebuie organizat riguros, iar timpul de odihnă trebuie respectat.
De mare folos în această perioadă sunt emoţiile pozitive. Psihologii ne recomandă să combatem cu toate mijloacele agresivitatea şi să cultivăm compasiunea
De asemenea, consilierea psihologică on line poate veni în sprijinul celor cu probleme. Aflăm câteva informaţii extrem de utile pentru a depăşi cu bine perioada din interviul video realizat cu Diana Vasile!