Alături de igiena riguroasă şi menţinerea distanţei sociale, masca de protecţie este extrem de importantă pentru a ne proteja de contaminarea cu noul coronavirus. Aceasta trebuie purtată în spaţiile închise precum biroul, magazinele, cabinetele medicale, mijloacele de transport în comun şi orice alt spaţiu închis, unde sunt mai multe persoane.
Masca trebuie purtată corect şi trebuie să acopere gura şi nasul. În plus, trebuie schimbată periodic cu una nouă şi spălată riguros dacă este confecţionată din bumbac sau alt material textul. De asemenea, masca nu se împrumută dacă a fost folosită de altă persoană şi nu se lasă la întămplare, oriunde, ci se aruncă la gunoi după folosire.
Însă pe cât de multe beneficii are masca, pe atât de multe neplăceri poate cauza, mai ales în cazul persoanelor care sunt nevoite să o poarte timp îndelungat aşa cum sunt cadrele medicale, persoanele care lucrează cu publicul sau cele care lucrează continuu în spaţii închise.
Una dintre probleme este căldura excesivă asociată cu transpiraţia care poate genera neplăceri la nivelul pielii. În plus, au de de suferit şi persoanele cu afecţiuni tegumentare preexistente.
Astfel, medicii dermatologi recomandă respectarea regulilor de îngrijire a pielii pentru ca masca să nu ne provoace neplăceri. O atenţie sporită trebuie să acorde şi persoanele care folosesc machiajul excesiv.
În plus, nu trebuie să uităm nici de produsele cu fotoprotecţie solară, chiar dacă purtăm mască, pentru că aceasta nu acoperă toată faţa. Este de preferat să optăm pentru cele care oferă atât protecţie împotriva UVA, cât şi UVB.
Aflăm toate informaţiile ultile despre îngrijirea pielii pentru perioada cât trebuie să purtăm măşti de protecţie din interviul video cu dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog.