Sarcina gemelară și nașterea naturală. „Este posibilă cu o condiție!”

Invitată în emisiunea CSID Live, Dr. Emel Nuraltay, șefa Secției de Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic SANADOR, ne-a explicat dacă sarcina gemelară este posibilă prin naștere naturală.

Întrebată despre sarcina gemelară, dacă este posibilă nașterea pe cale naturală, Dr. Emel Nuraltay a spus „Desigur, răspunsul este da, dar cu condiția, cum vă spuneam, să avem o sarcină la termen. Și aici e de la sine înțeles că sarcinile gemelare care destind foarte mult uterul și care generează contracții uterine înainte de împlinirea termenului au risc mare de a se naște prematur. Dacă totuși reușim să avem un uter liniștit care nu contractă foarte devreme în sarcină și ajungem până la termen, putem să încercăm o naștere naturală, dacă ambii feți sunt cu capul în jos. Dacă sunt posturați, unu cu capul în jos și celălalt cu capul în sus, în momentul în care unul dintre ei se va naște există riscul să compacteze, adică să se ancoșeze în unul în bărbia celuilalt.

E o tragedie pentru că unul dintre feți este născut cu toracele, capul este în uterul mamei, celălalt făt este cu bărbia în bărbia fătului care este cu toracele și pelvisul afară și este practic imposibil să mai faci ceva așa încât să scoți feții sănătoși. De aceea, în general, când avem de a face cu o sarcină gemelară, altminteri spus o sarcină cu risc, poate e mai înțelept să apelăm la o naștere prin operație cezariană”.

Sarcina gemelară, după fertilizarea in vitro

„Constat că din ce în ce mai puțini colegi care fac fertilizări optează pentru a lăsa sarcini multiple. De obicei dacă se implantează doi embrioni și ei se dezvoltă bine și sunt sănătoși, îi lăsăm să se dezvolte în continuare.

Dacă însă implantăm mai mult de doi embrioni, ceea ce văd că e din ce în ce mai rar, putem fi puși în situația, la un moment dat, să facem embrio-reducție, adică unul dintre cei trei embrioni care poate nu se dezvoltă cum trebuie sau poate chiar e în regulă, dar solicită foarte mult uterul și există risc major de naștere înainte de 30 de săptămâni, să fie obligat obstetricianul să reducă unul dintre embrioni. Dar dacă vorbim despre o sarcină gemelară, cu șanse mari să ajungem cât mai aproape de termen, totuși recomandăm extracția înaltă a feților pentru siguranță și pentru a evita orice fel de risc”, a mai explicat Dr. Emel Nuraltay pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”.

Urmărește integral emisiunea pe canalul nostru de Youtube.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Emel Nuraltay - Medic specialist Obstetrică-ginecologie
Dr. Emel Nuraltay a terminat Facultatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" în anul 1995, urmând a-și continua pregătirea profesională între anii 1995 și 1997 cu un  stagiu de chirurgie generală și laparoscopică la clinica de chirurgie și transplant hepatic de la spitalul Fundeni. Între ...
citește mai mult