Simptomele cancerelor pelvine sunt diferite, dar nu într-atât de evidente încât să trimită pacientul de urgență la medic. Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg, la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a explicat într-una dintre emisiunile „Ce se întâmplă doctore?” Live care sunt simptomele cancerelor pelvine.
„Pacienții ar trebui să vină la medic când nu au simtome”, a declarat dr. Gabriel Mitulescu în emisiunea Ce se întâmplă doctore Live., subliniind ideea că, de principiu ,controalele periodice pot salva multe vieți, mai ales când vine vorba despre cancerele pelvine. Prevenția și analizele regulate ar trebui să fie regula de bază a turor celor care țin la sănătatea lor. Când apar simptomele, deja boala e cronicizată sau cancerul este într-un stadiu avansat.
Simptomele cancerelor pelvine pot fi discrete și greu de perceput de pacienți la începutul bolii. De exemplu, în cancerul de col uterin, poate apărea o sângerare minoră după actul sexual sau în afara menstruației sau la femeile ce au intrat la menopauză. Ori, o picătură de sânge găsită pe lenjerie nu alertează pacienta să meargă de urgență la medic. Însă, acesta ar fi momentul optim de mers la doctor. Cu cât un cancer este descoperit într-un stadiu mai incipient, cu atât rata de vindecare este mai mare, iar cancere pelvine nu fac excepție.
Un cancer pelvin avansat are simptome mult mai dezagreabile: sunt dureri foarte mari atunci când cancerul a invadat peretele pelvin, există simptome urinare atunci când e invadată vezica urinară. Pot exista și ocluzii intestinale atunci când rectul este invadat de cancerul pelvin și astupat. În astfel de cazuri, cancerul este într-un stadiu destul de avansat și scad șansele de vindecare și supraviețuire.
Tocmai de aceea controalele periodice ar trebui făcute cu religiozitate, tocmai pentru a depista cât mai din timp un astfel de cancer care, descoperit într-un stadiu incipient, poate fi tratat și crescută rata de vindecare .