Sunt bune dieta ketogenică și fastingul pentru femei?

Mihaela Brăilescu, nutriționist și health coach certificat internațional, avertizează asupra dietei ketogenice și fastingului ținute de femei.

Mihaela Brăilescu: Aceste două modele alimentare sunt gândite de bărbați și sunt experimentate pe bărbați. Nu a stat nimeni să-și bată capul și să vadă cum reacționează orgamismul feminin cu dezechilibre hormonale la aceste diete. Din păcate, femeile și-au dat seama pe pielea lor și s-a ajuns la concluzia că nu sunt benefice tuturor.

Pentru femei, pot însemna un dezechilibru hormonal mai mare. Femeile nu răspund bine la dietele fără carbohidrați sau la perioade de post intensiv pentru că se dezechilibrează această comunicare hipotalamus-hipofiză-ovare-suprarenale. Și mereu se dă semnalul “pericol, ceva este în neregulă, nu avem suficiente resurse ca să ovulăm”. Sau se înfrânează activitatea tiroidei. Recomand mai ales femeilor care au tiroidită autoimună să nu încerce să facă fasting sau dieta ketogenică.

Există o formă de dietă ketogenică adaptată pentru femei care are un nivel puțin mai crescut de carbohidrați, deci putem să-i spunem low carb. În general, acesta se potrivește oricui, mai ales când ne gândim că nu multe persoane au activitate fizică de 5 ori pe săptămână ca să necesite cantități mari de carbohidrați.

Cum trebuie făcut fastingul de căre femei?

Mihaela Brăilescu: Fastingul mai lung de 12 ore, ferestrele mari de fasting la fel dezechilibrează corpul feminin pentru că se provoacă o reacție a hormonilor de stres care, în condiții de stres cronic sau de boală autoimună, poate să dezechilibreze și mai tare o femeie. Chiar dacă pe moment ai senzația că te simți bine, nu face bine. Putem folosi fastingul fiziologic normal, adică dacă s-a înnoptat, nu mai mâncăm. Luăm la 18.30-19 ultima masă și mâncăm dimineața când ne trezim, la cel târziu o oră după ce ne-am trezit ca să nu forțăm dimineața eliberarea de cortizol și de resurse ale corpului.

Corpul feminin și restricțiile

Mihaela Brăilescu: Hai să ne gândim așa: ritmul infradian, acest ritm de pulsații hormonale care asigură ciclicitatea la 28, 29 de zile presupune că, efectiv de la o zi la alta, de la o săptămână la alta, se preia informație de la țesuturile periferice și se transmite hipotalamusului: care e treaba, suntem bine, hai să ovulăm, hai să secretăm, hai să calibrăm. La bărbați, e mult mai liniar totul și nu este același pericol ca aceste mesaje foarte frecvente să fie bruiate.

Tocmai de aceea, femeile răspund mult mai specific la tot ce înseamnă un zbor transatlantic cu avionul, un șoc emoțional, la perioade cu diete de genul celor cu sub 1400 de calorii pe zi și cu sport mult.

Acolo corpul ce zice după ce hipotalamusul preia comanda: această domnișoară nu prea mai are resurse, hai să nu o încurcăm cu posibilitatea de a rămâne însărcinată și să oprim cicilicitatea. Și aceste fete/femei se trezesc cu amenoree. Sunt tot mai mulți disruptori, tot mai puțin somn, tot mai multă lumină artificială, tot mai multe substanțe și alimentație tot mai haotică și de proastă calitate.

Ce înseamnă o femeie sănătoasă?

Mihaela Brăilescu: Femeile sănătoase sunt bine hrănite. Semnul de bunăstare la o femeie este în primul rând faptul că are ciclicitate, are mâinile și picioarele calde tot timpul, are libidou crescut, are o stare de bine în corpul ei, doarme profund pe toată durata nopții, are energie stabilă pe durata zilei. Acestea sunt elementele după care ne ghidăm. Dacă stai toată ziua cu 3 pături pe tine și te gândești dacă îți vine sau nu ciclul, ceva nu e bine acolo.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Mihaela Brăilescu - Nutriționist și health coach
Mihaela Brăilescu este un consilier care se adresează femeilor ce își doresc să se cunoască mai bine, să fie mai sănătoase și împăcate cu fertilitatea lor. Experiență și certificări Dietitician - Nutriționist - Universitatea de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa" Iași Certified ...
citește mai mult