Gestionarea stresului este un proces mai complex ce ar trebui, de multe ori, ghidat de un psiholog. Am stat de vorbă cu Teodora Bahnă, psiholog despre instrumentele de gestionare a stresului.
Instrumentele principale de gestionare a stresului țin de conștientizare și înțelegere a ceea ce ni se întâmplă. De multe ori ajungem să fim blocați, pentru că nu înțelegem ce se întâmplă de fapt cu noi. De multe ori nu putem să identificăm nici care sunt acele trăiri neplăcute pe care nu reușim să le reglăm, și atunci înțelegerea acestora, analiza mai complexă inclusiv analiza istoricului, poate au mai existat și înainte anumite manifestări. În momentul în care avem toate aceste date, se structurează și o soluție, pentru că, la fel ca în matemtică, atunci când ai toate datele problemei, ne dăm seama și ce e de făcut pentru a rezolva și a gestiona stresul.
Studiile arată că există câțiva factori în copilărie care ne vulnerabilizează atunci când suntem adulți: dezechilibrul emoțional al părinților, situație conflictuală în familie, probleme de sănătate fizică în familie (părinți, frați, bunici). Toate acestea ne pot vulnerabiliza în sensul în care această capacitate de reglaj al emoțiilor nu se structurează așa cum ar trebui, ba chiar am putea rămâne sensibili la anumite tipuri de situații care ne-au depășit de-a lungul timpului. Iar când ne confruntăm cu situații stresante, suntem deja „șubreziți” și nu facem față ca și cum am fi fost cu totul în regulă.
Așadar, gestionarea stresului are legătură și cu modalitatea în care ne-am structurat noi psihic în funcție de mediul în care am trăit, de copilărie și părinți, de felul în care am știut să ne reglăm emoțiile și să atingem echilibrul psihic și emoțional. Pentru că dacă am învățat în copilărie să facem față situațiilor stresante prin auto reglaj emoțional, acest lucru ne va fi de folos și în gestionarea stresului din viața adultă.