Aproximativ un milion de români suferă astăzi din cauza astmului bronşic. Acesta reprezintă o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii care are un impact major asupra calităţii vieţii.
Astmul poate fi declanşat de factori alergeni precum polenurile, acarienii, epiteliile de animale, însă şi infecţiile respiratorii, efortul fizic, frigul şi unele medicamente pot duce la astm.
Printre simptomele astmului se numără dificultăţile de respiraţie, lipsa de aer şi senzaţia de apăsare toracică.
Astmul se manifestă prin episoade de agravare a inflamaţiei, asociate cu intensificarea simptomelor, denumite şi crize de astm. Pacienţii se confruntă cu dificultăţi de respiraţie, care, în funcţie de gradul de severitate al astmului, pot fi chiar ameninţătoare de viaţă.
Diagnosticul de astm bronşic se pune de către medicul alergolog, pneumolog, internist sau medicul pediatru în cazul în care simptomele apar la minori.
Astmul bronşic este o boală cronică şi poate fi ţinut sub control cu tratamentul potrivit. Un pacient care respectă tratamentul recomandat de medic şi merge la controale regulat poate face tot ceea ce poate face şi o persoană sănătoasă.
Abordările de ultimă generaţie în tratarea astmului impun tratarea inflamaţiei căilor respiratorii, nu doar a simptomelor în perioadă de criză.
Specialiştii spun că tratarea inflamaţiei căilor respiratorii este importantă, chiar şi în perioadele silenţioase ale afecţiunii. Iar pentru a afla toate noutăţile de ultimă oră în tratarea astmului, am stat de vorbă în interviul video cu conferenţiar doctor Roxana Bumbăcea, preşedinte al Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică.