Amidonul de porumb este un produs rafinat obținut din porumb industrial dur printr-un proces extins ce include măcinare, cernere și separare de restul bobului. Iată un top de întrebuințări suprinzătoare ale amidonului de porumb.
Este un agent de îngroșare pe bază de amidon foarte pur, drept urmare veți avea nevoie de foarte puțin pentru a îngroșa lichidul, față de făină. Amidonul de porumb începe să se îngroașe la 62 grade Celsius, însă nu-și arată din plin puterea de îngroșare decât atunci când atinge temperatura de 82 grade Celsius. În timp ce temperatura lichidului crește, amidonul de porumb se va îngroșa foarte repede, demonstrându-și puterea de gelificare într-unul sau două minute.
Amidonul de porumb acționează mult mai repede decât făina, oferind aproape instant un sos complet îngroșat atunci când este amestecat în lichide aflate aproape de punctul de fierbere. Sosurile îngroșate cu amidon de porumb rămân limpezi și capătă un luciu atrăgător, ceea ce face amidonul de porumb ideal pentru prăjituri cu fructe și feluri de mâncare preparate în stil asiatic.
Alimentele cu amidon de porumb pot fi oferite și copiilor mici, începând de la vârsta de 6 luni. Renumite firme de alimente pentru copii au produse cu porumb, tapioca, orez, tocmai pentru a evita glutenul la începutul diversificării alimentației sugarilor.
National Digestive Diseases Information Clearinghouse arată că această afecțiune, cunoscută sub denumirea de boală celiacă, poate cauza o malabsorbție a nutrienților. Reacția imună la gluten presupune declanșarea inflamațiilor, producând daune tractului intestinal subțire. Persoanele care suferă boala celiacă trebuie să evite alimentele care conțin gluten.
Potrivit Gluten Intolerance Group of North America, porumbul este o cereală care în mod natural nu conține gluten, fiind astfel o alegere sigură pentru o dietă fără gluten. Pagina web a The World’s Healthiest Foods arată că porumbul este o sursă de tiamină, acid folic, fibre dietetice, vitamina C, fosfor și mangan.