Plicurile de ceai pot avea si alte întrebuințări pe lângă consumul de băutură caldă. Iată un top întrebuințări surprinzătoare ale lor.
Ceaiul este o băutură obținută prin infuzarea frunzelor uscate ale plantei Camellia sinensis . În funcție de gradul de oxidare a frunzelor, cele patru tipuri principale de ceai sunt: ceaiul alb, ceaiul verde, ceaiul oolong și ceaiul negru. Compoziția chimică a ceaiului variază în funcție de recoltă, condiții climatice și metoda de prelucrare.
Ceaiurile conțin: teină (alcaloid asemănător cu cel care se găsește în cafea, maté și nucile de cola), tanin și uleiuri volatile.
Termenul de „ceai” desemnează și infuziile din alte plante decât Camellia sinensis, cum ar fi maté (Ilex paraguarensis), lapacho (Tecoma curialis), rooibos (Aspalathus linearis). Exista ceaiuri de condimente, mentă, mușețel, fructe uscate etc.
Planta de ceai își are originile în partea de sud-est a Asiei, în regiunea formată din nord-estul Indiei, nordul Burmei (Myanmar) și provincia Yunnan (China). Ceaiul a fost întrebuințat pentru prima oara de chinezii din provincia Yunnan, folosindu-se atât la prepararea băuturilor cât și a mâncărurilor.
Ceaiul a avut și are o mare importanță pentru civilizațiile asiatice, și astfel, circulă multe legende despre descoperirea sa. O legenda populară chineză spune că împăratul Shennong a descoperit ceaiul în timp ce bea dintr-un bol cu apă fierbinte la umbra unui copac. Câteva frunze căzute în bolul împăratului au schimbat culoarea apei. Împăratul ar fi sorbit în continuare din bol, plăcut surprins de aroma și de proprietățile revigorante ale băuturii.
Consumul de ceai îmbunătățește elasticitatea vaselor de sânge și previne apariția bolilor cardiovasculare. Poate ajuita la scăderea nivelului de colesterol LDL , atenuarea proceselor inflamatorii asociate aterosclerozei. Ceaiul contribuie la susținerea funcțiilor endoteliale normale și la reducerea trombozei.
Potrivit studiilor, ceaiul verde ajută sistemul imunitar să lupte împotriva toxinelor ce cresc riscul bolilor canceroase. Anumkite studii au arătat că scade capacitatea invadatoare a celulelor tumorale în cazul cancerului de sân. Ceaiul poate atenua efectele fumatului, reducând riscurile cancerului la plămâni. Alte studii de laborator indică o eventuală protecție împotriva cancerului de colon.
Există unele dovezi care indică o îmbunătățire a stării articulațiilor în cazul pacienților cu artrită reumatoidă; împreună cu o alimentație bogată în calciu și vitamina D, consumul de ceai poate contribui la menținerea unei densități osoase normale la femeile în vârstă, reducând riscul fracturilor.
Ceaiul are proprietatea de a crește metabolismul și de a arde grăsimile, datorită capacității termogenice a ceaiului. Ceaiul verde este eficient în combaterea obezității.