Dacă te întrebi dacă e ok să ai un partener mai în vârstă, părerile sunt împărțite. Colega noastră, Bianca Poptean, psiholog, vine cu câteva lămuriri.
Succesul unei relații depinde de măsura în care partenerii împărtășesc valori, convingeri și obiective similare în relație, de faptul că se sprijină reciproc în atingerea obiectivelor personale și de cât de implicați sunt în relație. Ori, aceste lucruri nu au, de cele mai multe ori, de-a face cu vârsta!
Un partener mai în vârstă poate veni cu multe beneficii în relație: poate aduce o viziune mai înțeleaptă, tocmai pentru că are o experiență de viață mai bogată, poate oferi mai mult sprijin emoțional, poate da dovadă de mai multă empatie.
Pot apărea, însă, și provocări: prejudecățile apropiaților, aflarea în etape de viață diferite (poate partenerul mai tânăr nu își dorește copii, de exemplu, însă cel mai învârstă își dorește și vrea copii cât mai repede din cauza vârstei mai înaintate), prejudecata confrm căreia cel care are o vârstă mai înaintată „știe” mai bine și, poate, își impune viziunea asupra unei situații.
Așadar, ca în orice altă situație, diferența de vârstă poate aduce beneficii sau provocări. Realitatea este că, deși o diferență de vârstă poate aduce unele provocări pentru cupluri, atâta timp cât cuplurile lucrează la relația lor, vârsta nu ar trebui să fie o barieră. Această muncă la relație, dorința de a fi și de a evolua împreună, curiozitatea față de universul partenerului, sprijinul, valorile comune, acestea sunt, de fapt, ingredientele esențiale ale unei relații sănătoase.
În același timp, studiile spun, însă, că acele cupluri în care diferența este mai mare de 10 ani experimentează dezaprobarea socială.Așadar, și diferențe de 20 sau 30 de ani între parteneri pot ridica anumite semne de întrebare legate de motivația inconștientă a partenerilor, rolurile pe care le joacă în relație și ce caută, de fapt, în partener.